Tarta z kiełbasą
myśliwską z szynki
60 minut
3 osoby
Łatwy
w przygotowaniu
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 2 jajka
  • duża szczypta soli
  • 300 g kiełbasy myśliwskiej z szynki
  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz
Przygotowanie
1

Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło i sól, całość rozetrzyj w dłoniach do uzyskania kruszonki, dodaj jajka i szybko zagnieć ciasto. Owiń folią i schłodź w lodówce. Formę o średnicy 31 cm wysmaruj masłem, ciasto rozwałkuj podsypując mąką w kształt koła, tak żeby wyłożyć całą formę.

2

Cebule pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki, podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem. Kiełbasę pokrój w grube plastry. Na tarcie rozłóż podsmażone pieczarki, ułóż plastry kiełbasy. Śmietanę zmieszaj z jajkami i zalej tartę. Piecz w temperaturze 170 st przez ok. 45 minut, aż tarta się zarumieni a masa zetnie.

#olewnik