Tarta z jajkiem brokułem
i suchą krakowska z szynki
60
6 osób
Łatwy
w przygotowaniu
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 2 jajka
  • duża szczypta soli
  • 30 plastrów suchej krakowskiej z szynki
  • 1 brokuł pokrojony w różyczki i zblanszowany
  • 6 ugotowanych jaj
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
Przygotowanie
1

Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło i sól, całość rozetrzyj w dłoniach do uzyskania kruszonki, dodaj jajka i szybko zagnieć ciasto. Owiń folią i schłodź w lodówce. Formę o średnicy 31 cm wysmaruj masłem, ciasto rozwałkuj podsypując mąką w kształt koła, tak żeby wyłożyć całą formę.
Na tarcie ułóż brokuła i połówki jajek. Śmietanę zmieszaj z jajkami i zalej tartę, dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 170 st przez ok. 45 minut, aż tarta się zarumieni a masa zetnie. 10 minut przed końcem dodaj poskręcane w różyczki plasterki kiełbasy wtykając je w farsz, zapiecz jeszcze kilka minut.

#olewnik