Muffins with traditional
Polish Krakowska dry sausage
60 minutes
3 osoby
Łatwy
w przygotowaniu
Ingredients
  • 120 g kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 50 g rozmrożonego gr0szku
  • 150 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
Preparation
1

Do jednej miski wsypujemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy połowę parmezanu oraz pokrojoną w kosteczkę kiełbasę krakowską suchą staropolską i rozmrożony, osuszony groszek.

2

W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka. Wlewamy mleko i rozpuszczone masło. Stopniowo wsypujemy wszystkie suche składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

3

Tak przygotowaną masą, napełniamy dwanaście foremek. Wierzch posypujemy resztą parmezanu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 st., aż muffinki się zarumienią.

4

Smacznego!

#olewnik

Post your photos with our products, tag #olewnik_food_has_meaning, and find your photo in the gallery.

The website uses cookies to provide services in accordance with Privacy policy. You can independently define the conditions for storing or accessing cookies in your browser.